1. Home
  2. Blog
  3. LVT w restauracji – 10 praktycznych pytań i odpowiedzi o wykładziny winylowe

LVT w restauracji – 10 praktycznych pytań i odpowiedzi o wykładziny winylowe

 

1) Czy LVT nadaje się na salę konsumpcyjną?

 

Tak. LVT łączy wygląd drewna/kamienia z odpornością na plamy i szybkie mycie. Na front wybieraj warstwę użytkową min. 0,55 mm i matową powłokę PUR – mniej widać mikrorysy, łatwiej domyć wino, sos czy kawę.

 

 

 

 

2) A co z kuchnią i zmywalnią – czy mogę tam też dać LVT?


Zwykle nie. W strefach mokrych i tłustych lepiej sprawdza się PCV typu safety o podwyższonej antypoślizgowości. LVT zostaw na front-of-house: sala, ciągi do toalet, okolice baru (o ile nie są stale zalewane).

 

3) Jak dobrać antypoślizgowość?


Na sali szukaj LVT z deklarowaną odpornością na poślizg do stref suchych/lekko wilgotnych. Przy barze i wejściach pomocne są maty 2–3 strefowe; jeśli masz „mokre” odcinki – rozważ PCV safety właśnie tam.

 

4) Jakie parametry LVT są kluczowe w gastronomii?

 

  • warstwa użytkowa 0,55–0,7 mm,
  • powłoka PUR (łatwiejsze mycie, mniejsze koszty chemii),
  • dobra stabilność wymiarowa i odporność na krzesła/wózki,
  • opcjonalnie podkład akustyczny, jeśli sala jest „dźwięczna”.

 

 

 

 

5) Co z akustyką – czy LVT nie będzie „głośne”?


LVT z podkładem akustycznym wycisza kroki i talerze „na wózku”. Dodatkowo pomogą: filcowe ślizgacze pod krzesła, miękkie kółka, zasłony i tapicerowane siedziska.

 

6) Jak zaprojektować strefy, żeby podłoga dłużej wyglądała świeżo?


Świetnie działa zróżnicowanie dekorów: ciemniejszy pas w ciągach komunikacyjnych, jaśniejsza „wyspa” pod stolikami. W newralgicznych miejscach (przy bufecie, ekspresie) dodaj inlay z innego wzoru lub transparentne maty ochronne.

 

7) Jak dbać o LVT na co dzień – jaka chemia i narzędzia?


Codziennie szybkie odkurzenie i mop na neutralnym pH. Raz na jakiś czas doczyszczanie automatem. Unikaj chloru, rozpuszczalników i „cud-środków” nabłyszczających – zostawiają smugi i zbierają brud.

 

8) Meble, wózki, krzesła – co zrobić, by nie zniszczyły podłogi?

 

Miękkie kółka w krzesłach i wózkach (oznaczenie „soft”), filcowe podkładki/ślizgacze pod nogi stołów i krzeseł (wymiana co 2–3 mies.), unikaj czarnych, brudzących stopek z gumy – wybieraj elementy „non-staining”.

 

9) Jak radzić sobie z plamami (wino, tłuszcz, sos pomidorowy)?

 

Reaguj od razu: zebrać nadmiar, przetrzeć wilgotną mikrofibrą z neutralnym środkiem. Tłuszcz nie powinien długo „stać” – po serwisie doczyść punktowo, a potem przemyj czystą wodą.

 

 

 

10) Jakie błędy najczęściej skracają życie LVT w restauracji?

 

  • brak mat wejściowych (piasek = papier ścierny),
  • twarde kółka i zużyty filc pod meblami,
  • zła chemia czyszcząca,
  • stała wilgoć w tych samych miejscach (zamiast mat/ochron),
  • nadmierny połysk dekoru (na sali lepiej mat/półmat, ukrywa mikrorysy).

 

Krótko: LVT to świetny materiał na front, jeśli połączysz go z mądrą akustyką, matami wejściowymi, miękkimi kółkami i rutyną sprzątania. Tyle i aż tyle.

 

 

Masz pytania o wykładziny LVT? Najlepsi specjaliści w Trójmieście i okolicach - MAJKBUD Koleczkowo. Mierzymy, dobieramy, montujemy i serwisujemy. Poznajmy się.